Dacă articolul anterior (vezi aici) ne-a prezentat cum ajungem în străinătate, acesta are scopul de a încerca să ne arate ce e de făcut după ce ne trezim acolo. Articolul anterior se aplică indiferent de țară, dar pentru că eu am ales să mă refugiez în Germania, articolele următoare vor fi despre ce și cum e de făcut în Germania.

Unde locuim?

Bănuiesc că nici voi, la fel ca și mine, nu sunteți fani al dormitului în parc. Așadar avem nevoie de o locuință. Căutarea unei locuințe este o bătaie mare de cap, cel puțin în orașele mai mari, pentru ca cererea este foarte mare. Pentru acele locuințe care sunt foarte căutate, proprietarii își permit să fie pretențioși și cer foarte multe documente și informații adiționale și organizează interviuri cu câțiva din cei care au reușit să pună la dispoziție cele cerute.

Putem să ne imaginăm că totul se derulează precum o admitere. Locuința este pusă spre închiriere prin intermediul unui anunț (internet, ziare, agenții imobiliare etc.) împreună cu toate cerințele proprietarului. Prima triere o reprezintă verificarea documentelor celor care au aplicat. Cei care nu au reușit să pună la dispoziție toate documentele cerute au șanse foarte mari sa nu fie luați în considerare. În momentul în care am trecut de prima etapă, se organizează vizite la locuință și discuții cu proprietarul. Acesta va lua apoi decizia finală cui va închiria. Pentru locuințele foarte căutate în orașele mari pot exista și până la 200 de aplicanți, deci chiar dacă documentele sunt puse la dispoziție și toate cerințele sunt satisfăcute există șansa să nu primim acea locuință.

Cum decurge căutarea unei locuințe și de ce avem nevoie pentru a o obține? Ce pot sa vă spun este de ce am avut eu nevoie și ce am făcut pentru asta. Iată câteva lucruri care mi-au fost cerute în momentul în care am aplicat pentru o locuință:

  • Bani: deși locuitul undeva pe gratis sună foarte bine, șansele de a găsi așa ceva tind spre zero. De câți bani avem nevoie depinde de necesitățile noastre, așa că e foarte greu să estimăm o sumă. Ceea ce știm cu siguranță însă este că majoritatea proprietarilor vor dori o sumă de bani drept garanție care de obicei este de doua-trei ori valoarea chiriei și chiria pe prima luna în avans. Deci aproximativ o sumă care acoperă 3-4 chirii. Ceea ce trebuie menționat aici este că de cele mai multe ori proprietarii cer un cont bancar din care pot fi trași banii automat la data scadentă.
  • Sursă stabilă de venit: în mod logic fiecare proprietar își dorește chiriași care să poată plăti chiria și să facă asta la timp. Pentru a putea verifica asta, ei pot cere următoarele documente: contract pe perioadă nedeterminată, ultimii trei fluturași de salariu și eventual SCHUFA Auskunft (acest document dovedește că îți plătești în mod regulat toate celelalte contracte, spre exemplu telefonie, curent, internet; acest document nu conține informații personale, ci doar arată dacă plata facturilor este făcută la timp; pentru mai multe detalii vezi aici).
  • Descriere personală: proprietarii vor detalii despre următorii chiriași pentru a putea decide care sunt mai potriviți pentru locuințele lor. Cele mai cerute informații sunt: ocupația, venitul lunar, câte persoane și exact cine va mai locui acolo, fumător sau nu, animale de companie sau nu, situația de la proprietarul anterior și altele. De obicei fiecare proprietar cere această informație într-un anumit format pentru a putea compara mai ușor aplicanții. Pentru a vă face o idee puteți să studiați acest exemplu: Selbstauskunft-Mieter-Vorlage.
  • Timp și răbdare: din cauza faptului că există o foarte mare concurență, căutarea poate să dureze chiar și câteva luni. Așadar căutările pe ultima sută de metri sunt foarte costisitoare și pot destul de ușor să eșueze.

Recomandarea mea este să începeți căutarea cât de repede posibil, să aveți banii pregătiți pentru ca nu se știe de unde sare iepurele și să acceptați și o locuință care nu vă este sută la sută pe plac până aveți posibilitatea să alegeți.

Mai e ceva de făcut? Da! Anmeldung!

Dacă locuim mai mult de 3 luni în Germania, legea germană cere explicit ca în termen de două săptămâni să ne înregistrăm la un oficiu local de evidența populației (Einwohnermeldeamt). Termenul german este ”Anmeldung”. Acesta este gratis de cele mai mult ori. Pentru a găsi un asemenea oficiu putem căuta pe Google ”Einwohnermeldeamt” (mai simplu cu un click aici) și vom primi ca rezultate acele birouri din apropiere. De menționat că în orașele mai mari e posibil să avem nevoie de programare. Acest lucru se poate face acolo sau chiar telefonic la numărul de telefon atașat locației respective. În unele birouri se poate cere chiar și un funcționar cu cunoștințe de limbă engleză (poate și română, nu am încercat). Pentru această programare trebuie să avem disponibile următoarele documente:

  • Act de identitate: pașaport sau buletin;
  • Wohnungsgeberbestätigung: este termenul german pentru un document care trebuie semnat de proprietarul locuinței unde ne-am mutat. Aici poți găsi și descărca acest formular. Cei de la romde.eu explica aici, în limba română, ce înseamnă fiecare câmp;
  • Optional: contractul de închiriere: anumite birouri cer și acest document, așa că mai bine să îl avem la îndemână în loc sa facem un drum în plus;

Sfat util: La prima înregistrare trebuie să cerem ca pe documentul pe care o să îl primim să scrie explicit că mutarea s-a făcut din România. Acest lucru ar putea să ne fie de folos în momentul în care o să trebuiască să schimbăm permisul.

De reținut: în momentul în care schimbăm locuința sau plecăm din Germania de tot este necesar să ne anunțăm acest lucru la același birou. În mare procedura e aceiași doar că nu mai avem nevoie decât de actul de identitate. Termenul german pentru acest lucru este ”Abmeldung”.

Altceva important? Da!

Contul bancar: în Germania nu putem accesa nici un serviciu fără un cont bancar. Tipul de cont de care avem nevoie se numește ”Girokonto”. Acesta este necesar de la încasarea salariului până la plata chiriei și utilităților. Pentru deschiderea unui astfel de cont avem nevoie de actul de identitate și de dovada pe care am primit-o în momentul înregistrării (Anmeldebestätigung sau Meldebescheinigung).

Asigurarea de sănătate: pe lângă faptul că este obligatorie, angajatorul are nevoie de numărul asigurării (Sozialversicherungsnummer) pentru a putea să-și plătească contribuțiile. Aceasta trebuie să fie valabilă începând cu prima zi de muncă.

Cam astea ar fi lucrurile de care avem imediată nevoie. Lipsește ceva?

Dacă această informație v-a fost utilă, puteți să ne susțineți activitatea donând prin apăsarea butonului de mai jos.


Toate cele bune,
MV