Îmi doream de ceva timp să scriu articolul acesta. Dar în contextul actual am găsit și motivarea pentru a îmi face timp pentru asta. După cum văd eu lucrurile, sunt foarte mulți oameni care în plină pandemie de Corona virus nu reușesc sau nu vor să facă diferența între ceea ce au cu adevărat nevoie și lucrurile mai puțin importante în condițiile date. Vă recomand să porniți melodia aceasta în fundal și continuați cu lectura.

De ce avem cu adevărat nevoie?

Cum ar trebui să decidem de ce avem absolută nevoie și ce nu este absolut necesar în perioada asta și nu numai? În 1943 Abraham Maslow a publicat o teorie în psihologie, conform căreia nevoile umane pot fi grupate în 5 categorii și le-a sortat după necesitate. Astfel a luat naștere Piramida lui Maslow, aici puteți citi mai multe despre această teorie.

Aceste nevoi sunt grupate și reprezentate grafic sub forma piramidei de mai sus pentru a ilustra faptul că nevoile cele mai importante se află la baza acesteia precum și fundația oricărei construcții este cea mai importantă. Pe măsură ce parcurgem piramida de jos în sus importanța necesităților scade.

Deci bazându-ne pe această piramidă putem să tragem următoarele concluzi legate de ceea ce este cu adevărat important:

  1. Nevoile fiziologice sunt de fapt condiții esențiale de supraviețuire fără de care organismul uman nu poate funcționa corect pentru o perioadă mai lungă de timp. Bineînțeles, pentru nevoile din această categorie nu trebuie să alegem variantele de lux cum ar fi șampania, caviarul, vilele etc. ci pentru supraviețuire este suficient să avem lucruri de bază cum ar fi apa potabilă, legume, fructe și chiar ne este demonstrat de către persoanele fără adăpost că se poate supraviețui fără un acoperiș deasupra capului.
  2. Pentru a reuși să supraviețuim o perioadă mai lungă în societatea de astăzi, satisfacerea nevoilor fiziologice nu este suficientă. Pentru aceasta, anumite nevoi din categoria celor de siguranță, cum ar fi cele de siguranța corpului, a locului de muncă, a sănătății sau a resurselor, trebuie de asemenea să fie satisfăcute.
  3. Aceste nevoi menționate mai sus sunt de cele mai multe ori insuficiente pentru a atinge și un stadiu de mulțumire, fericire, din cauza standardului foarte ridicat pe care ni-l impunem fiind influențați de informația transmisă prin toate canalele media.

Cum decidem?

De cele mai multe ori luarea unor decizii pripite ne pot destabiliza financiar. În momentul în care o nevoie apare, trebuie să decidem cum o să o satisfacem.

Să vă dau un exemplu, avem neapărată nevoie de un autovehicul. Momentan avem un venit instabil care ne-ar permite să achiziționăm un autovehicul în rate în valoare de 15000 de euro și să acoperim anual cheltuielile aferente. Dat fiind faptul că venitul este instabil, peste câteva luni apare o criză precum cea recentă și intrăm în șomaj. Acesta fiind mult mai mic trebuie să renunțăm la anumite cheltuieli și cum nu putem să renunțăm la mâncare sau alte bunuri esențiale o să renunțăm la mașină, astfel vom pierde suma de bani deja investită. Modul sănătos și sigur ar fi fost să ne orientăm spre a găsi prima dată un venit stabil, pe care să putem construi sigur, precum menționat în categoria a doua a piramidei. Spre exemplu, venitul stabil ne permite să achiziționăm un autovehicul în valoare de 5000 de euro și să acoperim cheltuielile aferente. Aceiași criză apare, dar datorită faptului că venitul este stabil îl vom avem în continuare și o să ne permitem să păstrăm mașina.

Necesitatea autovehiculului este clară, dar de ce alegem mașina de 15000 de euro deși știm că nu ne-o permitem? În primul rând problema e la noi, deși suntem cele mai raționale creaturi – descoperite până în prezent- avem și partea sentimentală care este implicată în luarea deciziilor, iar aceasta este puternic influențată de informația care circulă prin mass-media. Astfel că necesitatea de a avea ceva este mult amplificată de sentimente precum mândria, gelozia și altele.

Cum ar trebui să luăm o astfel de decizie? Trebuie să eliminăm pe cât posibil componenta sentimentală și să ne bazăm strict pe deciziile raționale. Un mod simplu de a face asta este de a crea un tabel pro și contra și luarea deciziei pe baza acestuia.

Evoluția sănătoasă

La fel cum pereții unei case se vor clătina la un moment dat din cauza unei fundații făcute de mântuială, asemenea și viața poate ajunge într-un impas dacă nu alegem să o construim într-un mod sănătos, plănuit.

De aceea ordinea explicată mai sus pe piramida lui Maslow ar trebui luată în considerare. Nevoie fiziologice fie că vrem fie că nu vrem, trebuiesc satisfăcute. Conform categoriei doi din piramidă avem nevoie de o anumită siguranță pentru a evita efecte nocive pe termen mai lung. Nivelul trei al piramidei este de cele mai multe ori necesar pentru a reuși să atingem sentimentul de fericire. Categoria a patra poate fi relaționată cu sentimentele de mulțumire, apreciere, în mare parte în interacțiunea cu ceilalți. Nivelul al cincilea și ultimul al acestei piramide poate fi asociat cu sentimentele de împlinire, împăcare.

Deci fie că vrem, fie că nu, modul sănătos și stabil este de a satisface aceste nevoi în ordinea celor explicate mai sus. Desigur acestea pot fi satisfăcute și concomitent, dar ne este clar că dacă nu avem ce mânca sau unde dormi -adică asigurarea părții fizice- satisfacerea celorlalte nevoi vor nu va putea fi niciodată apreciată la adevărata ei valoare și cu siguranță nu pentru mult timp. Așadar partea sentimentală, spirituală este bine să se bazeze pe o fundație solidă în care suntem sănătoși și fără a trebui să ne facem griji pentru asigurarea nevoilor de bază.

Pe românește, nu-ți cumpăra BMW dacă nu ai ce mânca și Porsche dacă nu ai bani de benzină.

O altfel de piramidă

Dat fiind faptul ca tot mai puțini oameni au acces direct la resursele naturale -totul este industrializat- piramida lui Maslow ar putea fi modificată să arate așa:

Piramita lui Maslow reeditata

În societatea de astăzi o mare parte a nevoilor din prima categorie pot fi satisfăcute cu ajutorul banilor. Al doilea nivel poate fi de asemenea în totalitate acoperit dacă deținem destule resurse financiare. Însă lucrurile se complică începând cu al treilea nivel. De acolo resursele financiare, fie că sunt ele câștigate onest, moștenite sau prin moduri ilicite nu ne pot ajuta să satisfacem acele nevoi. Totul depinde de modul în care moderăm relațiile cu ceilalți, adică intervine respectul, diplomația și nu în ultimul rând dragostea sub diferitele ei forme.

Așadar oricâți bani am avea sunt anumite lucruri pe care nu le putem obține. Nu putem urca mai sus de nivelul doi fără a contribui cu ceva ce nu poate fi cumpărat. Deci nu uitați vă rog că pentru a fi fericit, de cele mai multe ori, trebuie să ne străduim să creăm și să menținem relații bune cu cei din jurul nostru.

Tu ce strategie de autodezvoltare ai?

Dacă această informație v-a fost utilă, puteți să ne susțineți activitatea donând prin apăsarea butonului de mai jos.


Toate cele bune,
MV